MEZE NEDİR?


1-      Mezenin tanımı tarihi kültürü çeşitleri:
Meze Nedir?
Ana yemeklerden tamamen ayrı hazırlanan, sofranın ihtişamını ve zenginliğini gösteren lezzetli başlangıçlardır. Bu sunum farklı kültürlerde farklı şekillerde; Türkiye ve Ortadoğu’da meze, Fransa’da ordövr (hors d’oeuvre), İspanya’da tapas, İtalya’da antipasta gibi isimlerle adlandırılır.
Mezenin doğduğu yer için kesin bir şey söylemek pek doğru olmaz. Yunanistan ve Balkanlardan başlayarak Arap ülkelerine kadar Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde hemen hemen aynı isimle sofralardaki yerini alırlar.  Zeytinyağının ilk kullanıldığı yerlerin başında Lübnan olduğu varsayılır. Dolayısıyla yemekleri soğuk servis edebilen ilk kültürün mezeyi kullanan ilk mutfak olması da önemli bir varsayımdır. Buradan hareketle mezelerin başta Anadolu ve Avrupa ülkelerine taşınması da, Osmanlı İmparatorluğu dönemine rastlar.
Türk Mutfağında Meze Kültürü
Mezelerin donatılan sofranın zenginliğinin bir göstergesi olması yanında -yemek, yemeyi karın doyurmak dışında keyifli bir hale getirdiğini- söylemek doğru olur. Ana yemeklerin aksine mezeler, daha az konsantrasyon ile soğutma kaygısı olmadan,  yavaşlığa ve sohbete imkân tanıması açısından, sofrayı ayrı bir keyfe dönüştürür. Zira mezesiz rakı sofrası düşünülemez.  Mezeler başta içki sofraları olmak üzere, akşam yemekleri, davet yemekleri, açık büfeler ve kokteyllerin vazgeçilmez bölümleridir.


Derleyen/ yazıya hazırlayan: Zafer KAYRAK
Kaynak:M.E.B. – MEGEP notları / sihirlitur.com  

Hiç yorum yok: